Parkinson kór. Segíthet-e az omega 3?

Parkinson kór. Segíthet-e az omega 3?

ASEA Omega 3 halolaj

Parkinson kór és az omega 3

A Laval Egyetem kutatói legújabb vizsgálatuk során megállapították, hogy az omega-3 zsírsavaknak védő hatásuk lehet a Parkinson kór kialakulásával szemben.

A Parkinson kór a dopamin ingerületátvivő anyagot termelő idegsejtek fokozatos pusztulásával járó krónikus betegség, amely a kezdeti memóriazavart követő mozgáskoordinációs zavarokon át egészen a halálig súlyosbodik. A betegség tünetei akkor jelentkeznek, amikor az idegsejtek 50-80 százaléka már elpusztult; a folyamat megállítására vagy visszafordítására jelenleg még nem képes az orvostudomány. Most úgy tűnik, van remény a betegség megelőzésére, illetve a leépülés lassítására – írja a Medipress.hu.

Parkinson kór és az omega 3

A Laval Egyetem kutatói egereken végzett kísérletek során megállapították, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztó egyedek mintha védetté válnának az MPTP (Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket okozó kémiai anyag) hatásával szemben, amely a betegség mintegy felgyorsított változataként elpusztítja azokat a dopamint termelő idegsejteket, amelyek a Parkinson kór során is elpusztulnak. Ezzel szemben azoknál az egyedeknél, amelyek normális ételeket fogyasztottak, az MPTP beadását követően rövid időn belül egyharmadával csökkent a dopamint termelő sejtek száma, valamint a dopamin szintje is a felére esett.

A beadott omega-3 zsírsavak, különösen a dokozahexaénsav (DHA) az agyban elve megtalálható omega-6 zsírsavak helyére épültek be. Mindez azt bizonyítja, hogy egyrészt fontos a megfelelő étrend az agy zsírsav készletének rendben tartásához, valamint azt, hogy az agy előnyben részesíti a szervezetbe került omega-3 zsírsavakat a többi zsírsavtól. Mivel azonban a DHA kivételével a többi omega-3 zsírsav szintje lényegében ugyanaz volt a két csoport között, ezért a védő hatás gyakorlatilag a DHA-nak köszönhető – fejtették ki a kutatók.

Egy másik, eredményekből levonható tanulság pedig az, hogy az agyban található nagy mennyiségű omega-6 zsírsav megfelelő táptalajt jelenthet a Parkinson kór kialakulásának. Azok az ételek, állati eredetű olajok, zsírok, amelyek gazdagak ezen zsírsavakban már eddig is gyanúsak voltak a szívproblémák, ízületi gyulladás vagy Alzheimer-kór kialakulására hajlamosító hatásuk miatt. A kiegyensúlyozott étrendben az omega-6 és omega-3 zsírsavak arányának 3:1 kellene lennie, azonban a nyugati típusú étkezés során 10-20-szor több omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint omega-3-at. 

Példa erre egy 85 éves hölgy vérvizsgálati eredménye, mennyire rossz állapotban van a magyar lakosság.

3:1 arány helyett 57.8 : 1  ennek egyértelmű következménye a sejtszintű gyulladás, a gyenge immunrendszer, a rossz mentális állapot, és a sejthártya rossz átjárhatósága ami rossz anyagcserét okoz.

 

 

Forrás:

https://hvg.hu/plazs/20071128_parkinson_omega_3?

https://dgk.de/meldungen/praevention-und-anti-aging/parkinson-vorbeugung-durch-omega-3-fettsaeuren.html

Azonban nem mindegy , hogy az ember milyen omega 3 készítményt fogyaszt!

Óriási különbség van a feldolgozás és tisztítás módját illetően.

Van egy omega 3 kapszula ami Stewe Awards díjat kapott, ez garancia a minőségre!

Leave a Reply