A betegségek okai – a sejtszintű gyulladások

Táplálkozásunk hibái és az ebből fakadó belső gyulladások, mint a betegségek fő okai!

Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy a civilizációs betegségek kialakulásának hátterében a szervezetünkben kialakuló krónikus, lappangó GYULLADÁS áll.

“Néma gyilkos”-nak is nevezik, mivel ezek a betegségek vagy szövődményeik az emberek 95%-nál vezető haláloknak számítanak.

Sok esetben mire érezzük a tüneteket és szakemberhez kerülünk, már kialakult a betegség.

Daganatos betegség, szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, autoimmun betegségek, allergia, bőrbetegség, ízületi betegségek, Alzheimer-kór, asztma, hangulatzavar, csontritkulás, elhízás …. hosszan lehetne sorolni.

A gyulladás oka, a sejtmembrán áteresztő képességének romlása. A sejt nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat, oxigént, vitaminokat, illetve nem képes a méreganyagokat eltávolítani.

A sejtmembrán egyik összetevője a zsírsavak, konkrétan az omega-6 és az omega-3 zsírsavak. Azonban nem mindegy, hogy ezeknek milyen az aránya. A WHO szerint a 3:1 arány az ideális, de a 4:1 vagy az 5:1 arány is még elfogadható.

Sajnos az emberek 95%-nál ez az arány 15, 25, 50 vagy akár 100:1-hez!

Az Omega 3-6 arány

A többszörösen telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez, de kimagasló szerephez jutnak a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos (pl. mell-, prosztata- és vastagbélrák) betegségek prevenciójában is, sőt még a csontritkulás, egyes pszichés zavarok, bőrpanaszok, bizonyos autoimmun problémák és allergiák megelőzésében vagy enyhítésében is. Ezeknek a zsírsavaknak két csoportját alkotják az omega-3 és omega-6 zsírsavak.

Megfelelő mennyiség, optimális arány

Az omega-3 (n-3) típus nagy része esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem képes előállítani, így csak táplálkozás útján juthatunk hozzá. Legismertebb képviselői az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA), míg az omega-6 (n-6) zsírsavak közül az esszenciális linolsav és az arachidonsav.

Az omega-3 zsírsavak napi ajánlott mennyisége 1-2 g, az omega-6 zsírsavakból viszont ajánlott a napi mennyiséget 3 g alatt tartani.

A megfelelő mennyiségen túl legalább olyan fontos az is, hogy étrendünk ezeket a zsírsavakat optimális arányban tartalmazza. Bár az omega-3- és omega-6-zsírsavak fogyasztása 1:3 – 1:5 arányban javasolt, az OÉTI vizsgálata szerint hazánkban ez az arány akár 1:30 is lehet, aminek igen komoly veszélyei lehetnek, ugyanis az omega-6 zsírsavak nagy mennyiségű fogyasztása – jótékony tulajdonságai mellett – súlyos következményekkel is járhat: hozzájárulhat gyulladásos folyamatok kialakulásához, és szabadgyökök képződésére hajlamosít, melyekkel például az érelmeszesedés kialakulásának kockázata is növekszik.

Ahhoz, hogy ezek a zsírsavak megfelelő mennyiségben kerüljenek szervezetünkbe, fontos a megfelelő táplálékkiegészítés, jó minőségű omega 3 kapszula fogyasztása megfelelő dózisban.

A sejtszintű lappangó gyulladás egy olyan terület, amely erősen kutatott, jelentős evidenciával rendelkezik, mégis, sajnos eddig kevésbé volt része a napi orvosi gyakorlatnak. Sőt a gyulladás értelmezésében is komoly félreértések vannak.

Pedig ez a folyamat összekötheti a látszólag elkülönült kórképeket, ilyen lehet az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy alul működés, a depresszió, ízületi gyulladások, a visszér/aranyér betegségek vagy PCOS (policisztás ovárium szindróma). Ezek mind olyan kórképek, melyeket az akadémikus orvoslás szerint “egész életen át kell viselni”, vagy “bele kell törődni”.

Az inzulinrezisztencia az biztos, hogy “nem gyógyul meg soha”, a pajzsmirigy alul működés “autoimmun” és életen át hormonpótlást kell kapnia, az ízületi fájdalom az kopás és “normál része az öregedésének” vagy a cisztás petefészkét jobb esetben gyógyszerrel, rosszabb esetben pedig műtéttel oldják meg.

Pedig ez nem feltétlenül igaz! Amennyiben a közös gyökeret, a sejtjeinkben lappangó gyulladást idejekorán felfedezzük és meg is tudjuk oldani, akkor nem csak állapot fenntartás lehetséges, hanem javulás is, és több esetben teljes gyógyulás. 

Sajnos nincs a karunkba beépítve egy gyulladásmérő, ami vörösen villogna, ha kifogyott az “olaj”, mint az autókban. Pedig egyre több a bizonyíték arra, hogy a civilizációs betegségeink hátterében egy rejtett sejtszintű gyulladás húzódik meg. E tényt tucatnyi klinikai vizsgálat és PhD dolgozat is igazolja.

A gyulladás hozzájárulhat rövid távon az inzulinrezisztenciához és a pajzsmirigy alulműködéshez, szorongást, depressziót, ízületi gyulladást, vérnyomásgondokat, visszér-, aranyérproblémákat, és hölgyek esetében petefészek mikrogyulladásokat is okozhat.
A legnagyobb baj mégis az, hogy ha tartósan áll fenn, ugyanez a patomechanizmus 15-20 év alatt az érelmeszesedésben, vagyis a szívinfarktus vagy stroke kialakulásában is szerepet játszik.

És mi a legnagyobb probléma?

Amennyiben csak a tüneteket kezeljük és nem oldjuk meg a sejtjeinkben a gyulladást, akkor ez a folyamat nyílegyenesen vezet az érelmeszesedéshez, az érszűkülethez. S innentől ne csodálkozzunk azon, hogy minden második honfitársunk szívinfarktusban vagy stroke-ban hal meg!

Mit tehetünk ez ellen?

Egyértelműen, hogy minden krónikus, súlyosbodó kórképünk hátterében sajnos ugyanaz a probléma mutatható ki. Így a szív- és érrendszeri, az idegrendszeri és a daganatos betegségeink hátterében is a sejtjeink szintjén tartósan fennálló enyhe, lappangó gyulladás lehet a kiváltó ok. Ezek a gyulladások az esetek döntő többségében az életmóddal köthetőek összeEzért minden lépésünk e gyulladás megelőzésére vagy megfékezésére irányul. 

A mi javaslatunk:

Egyedülálló egészségprogram

Induljon el az egészség felé vezető úton még ma!

A jobb egészség ott kezdődik, hogy egyensúlyba hozzuk az omega 3 omega 6 arányt, támogatjuk a bélflóránkat és az immunrendszerünket, és pótoljuk mindezek működést vezérlő redox molekulákat.

Ehhez cégünk 4 nagyszerű termékét javasoljuk, amik ezt a 4 területet támogatják hatékonyan. Kérd az infót személyesen.

Leave a Reply