Magas vérnyomás – amit tudni kell.

Magas vérnyomás – amit tudni kell.

asea magas vérnyomásAz erekben folyó vér túlzottan megfeszíti a véredények falát magas vérnyomás esetén. Az optimális vérnyomás értéke 120/80 vagy alacsonyabb. A magas vérnyomás (vagyis a hipertónia) a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség.

Az emelkedett vérnyomás panaszmentesen, észrevétlenül is okozhat szervkárosodást.

A magas vérnyomás-betegség Magyarországon a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érinti, idősebb korunkra – 60 év felett akár 60 százalékig nő ez az arány. 

Mikor beszélünk hipertóniáról, vagyis magas vérnyomásról?

Kategória Szisztolés érték Diasztolés érték
Optimális <120 <80
Normális 120-129 80-84
Kismértékben emelkedett 130-139 85-89
1. fokú hipertenzió 140-159 90-99
2. fokú hipertenzió 160-179 100-109
3. fokú hipertenzió >180 >110

Az optimális vérnyomás 120/80 vagy alacsonyabb érték. Ezen kívül több sáv és több elnevezés létezik, de az közös bennük, hogy mindkét paraméter (szisztolés, diasztolés) esetén, ha az egyik érték magasabb, akkor azt értékeljük.

Ha az otthoni vérnyomásmérővel mért vérnyomás érték rendszeresen 135/85 Hgmm vagy a fölötti, mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, hiszen az otthoni vérnyomásmérők sokkal pontatlanabbak az orvosi higanyos vérnyomásmérőknél. Fontos tudni, hogy a vérnyomásértékek emelkedésével arányosan nőnek a kardiológiai megbetegedések kockázatai is, mint a stroke, szívinfarktus, alvási apnoe stb.

A magas vérnyomás okai

A magas vérnyomás betegséget a kialakulás oka szerint két nagy csoportba oszthatjuk.

 • Elsődleges vagy primer hipertónia esetében a magas vérnyomás kialakulása mögött nincsen kézzel fogható szervi elváltozás, az nem egy másik betegség, beavatkozás eredményeként jön létre. Több tényező felel ennek a kialakulásáért (öröklött hajlam, környezeti tényezők). Esszenciális hipertónia, amikor a vérnyomás emelkedés okaként nem lelhető fel más kórkép, ilyen a magas vérnyomásos betegségek 4/5-e.
 • Másodlagos vagy secunder hipertónia esetében a magas vérnyomásos állapot mögött kimutathatóan szervi, beavatkozási ok áll. Ilyen lehet például a veseartéria szűkület, phaeochromocytoma, steroidkezelés talaján kialakuló magasvérnyomás.

Másodlagos magas vérnyomás esetén az alapbetegséget kell gyógyítani, ami legtöbbször magával hozza a vérnyomás normalizálódását is. Továbbiakban a primer, elsődleges hipertóniáról beszélünk.

Előfordul úgynevezett izolált magas vérnyomás is, ami elsősorban az idősebb embereket érinti, de a jelenség már fiatalabb korban is megjelenhet, és ugyanúgy kezelést igénylő szív-érrendszeri betegség. Ekkor ha az első érték magas csak, szisztolés izolált magas vérnyomásról, ha a második érték magas, diasztolés izolált magas vérnyomásról beszélünk.

A vérnyomást negatívan befolyásoló tényezők

 • életkor
 • elhízás
 • rossz táplálkozás
 • cukorbetegség
 • dohányzás
 • genetika
 • földrajzi és szociáldemográfiai jellemzők

A hipertónia veszélyei

Magas vérnyomás (hipertónia) esetén az erekben megnövekedett a nyomás, amit okozhat érszűkület, az erek falának megvastagodása és rugalmatlanná válása vagy egyéb okok. Az erek a szívverés pillanatában minél kevésbé képesek kitágulni, annál magasabb lesz a vérnyomás. A megnövekedett ellenállással szemben a szívnek erősebben kell pumpálnia, és az erek falának károsodásához vezethet. A nem kezelt magas vérnyomás eredményezhet értágulatot, szív-infarktus, stroke-ot, szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget. 

Magas vérnyomás szövődményei között megtalálhatóak:

 • stroke, agyvérzés
 • szívinfarktus
 • szívelégtelenség
 • veseelégtelenség

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás eleinte nem, vagy csak alig észlelhetően okoz tüneteket. Így gyakran tünet helyett már a hipertónia káros következményeit érzékeli a páciens. Ezért kiemelten fontos a megelőzés. Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, forduljon mielőbb orvoshoz: 

 • reggeli fejfájás
 • tarkótáji nyomás
 • gyengeség
 • koncentrációzavar

A magas vérnyomás kezelése életmóddal:

A kezelés elemei Ajánlás Szisztolés vérnyomás csökkentése
Testsúlycsökkentés BMI < 25kg/m2  5-20 Hgmm/10 kg 
Sófogyasztás <5g/nap 2-8 Hgmm
Mediterrán étrend Zöldség, gyümölcs,
zsírszegény termékek
fogyasztása
8-14 Hgmm
Fizikai aktivitás 30-60 perc/nap 4-9 Hgmm
Alkoholfogyasztás Nem több,
mint 2 ital/nap/férfi,
vagy 1 ital/nap/nő
2-10 Hgmm

A kezelésnek mindig személyre szabottan kell történnie! Az étrend kialakításában célszerű dietetikus szakember segítségét kérni, míg a mozgásterápia összeállításához érdemes magas vérnyomás kezelésében jártas mozgásszakemberhez fordulni.

Forrás: Magas vérnyomás tünetei, kezelése – KardioKözpont (kardiokozpont.hu)

A vérnyomás, az erek helyreállításában nagy szerepe lehet a redox molekulák pótlásának is, erről információt, tapasztalatokat kérj személyesen.

Leave a Reply